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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
27/11/2019 |
Actualizado : |
16/01/2020 |
Tipo de producción científica : |
Abstracts/Resúmenes |
Autor : |
CABRERA, A.; BERNÁ, L.; FRESIA, P.; SILVEIRA, C.S.; MACÍAS-RIOSECO, M.; PRITSCH,O.; RIET-CORREA, F.; GIANNITTI, F.; FRANCIA, M.E.; REBOLLO, C. |
Afiliación : |
Instituto Pasteur de Montevideo.; Instituto Pasteur de Montevideo.; Instituto Pasteur de Montevideo.; CAROLINE DA SILVA SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MELISSA MACÍAS RIOSECO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Instituto Pasteur de Montevideo.; FRANKLIN RIET-CORREA AMARAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO GIANNITTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Instituto Pasteur de Montevideo.; Instituto Pasteur de Montevideo. |
Título : |
Generación de nuevas herramientas para el control de Neospora caninum a partir de un enfoque epidemiológico y genómico. [Resumen] |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
In: REDBIO; INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); REDBIO Argentina. X Encuentro Latinoamericano y del Caribe de Biotecnología Agropecuaria y XI Simposio Redbio Argentina. Libro de Resúmenes. Montevideo 12 - 15 Noviembre 2019. Montevideo (UY): INIA, 2019. p. 148. |
Serie : |
(INIA Serie Técnica; 253). |
ISBN : |
e-ISBN 978-9974-38-437-8 |
ISSN : |
1688-9266 |
DOI : |
http://doi.org/10.35676/INIA/ST.253 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Abstract: Neospora caninum es el agente etiológico de la neosporosis bovina, una de las principales causas de aborto bovino en el mundo. Esta enfermedad produce pérdidas millonarias con un gran impacto económico en el sector ganadero, principalmente en el ganado lechero. Sin embargo, se sabe muy poco sobre la biología de este parásito. A través de un trabajo multicéntrico, nos propusimos profundizar en la situación local y global, siendo el objetivo de este trabajo la caracterización a nivel genético y fenotípico, de las cepas circulantes y su comparación con cepas de referencia, de forma de poder adaptar las herramientas
diagnósticas y profilácticas a las necesidades de la región. Por un lado aislamos cuatro cepas de tres regiones distintas de Uruguay, y mediante un análisis de microsatélites determinamos la existencia de una importante diversidad genética en esta especie. Los diversos perfiles de tipificación por microsatélites se correlacionaron con diferencias fenotípicas en transmisión vertical, virulencia y potencial abortivo en modelos murinos. Asimismo, la tipificación por microsatélites del ADN de N. caninum de fetos bovinos abortados espontáneamente de granjas lecheras se correlacionó con mayor frecuencia con uno de los aislados, lo que sugiere que diferentes cepas pueden tener diferentes potenciales abortivos. A partir de estos hallazgos decidimos realizar un análisis comparativo más profundo
de la diversidad genética de cepas, pero ahora a nivel global, y determinamos que N. caninum presenta una importante complejidad genética, exhibiendo al menos seis clusters o grupos de tipificación. Finalmente, la secuenciación completa del genoma usando la tecnología PacBio reveló un ensamblaje impreciso del genoma de referencia de N. caninum, lo que nos llevó a reensamblar y anotar este genoma.
Financiación: FSSA_X_2014_1_106026 ANII-INIA. MenosAbstract: Neospora caninum es el agente etiológico de la neosporosis bovina, una de las principales causas de aborto bovino en el mundo. Esta enfermedad produce pérdidas millonarias con un gran impacto económico en el sector ganadero, principalmente en el ganado lechero. Sin embargo, se sabe muy poco sobre la biología de este parásito. A través de un trabajo multicéntrico, nos propusimos profundizar en la situación local y global, siendo el objetivo de este trabajo la caracterización a nivel genético y fenotípico, de las cepas circulantes y su comparación con cepas de referencia, de forma de poder adaptar las herramientas
diagnósticas y profilácticas a las necesidades de la región. Por un lado aislamos cuatro cepas de tres regiones distintas de Uruguay, y mediante un análisis de microsatélites determinamos la existencia de una importante diversidad genética en esta especie. Los diversos perfiles de tipificación por microsatélites se correlacionaron con diferencias fenotípicas en transmisión vertical, virulencia y potencial abortivo en modelos murinos. Asimismo, la tipificación por microsatélites del ADN de N. caninum de fetos bovinos abortados espontáneamente de granjas lecheras se correlacionó con mayor frecuencia con uno de los aislados, lo que sugiere que diferentes cepas pueden tener diferentes potenciales abortivos. A partir de estos hallazgos decidimos realizar un análisis comparativo más profundo
de la diversidad genética de cepas, pero ahora a nivel global, y determi... Presentar Todo |
Palabras claves : |
NEOSPOROSIS BOVINA; PLATAFORMA SALUD ANIMAL. |
Asunto categoría : |
L73 Enfermedades de los animales |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13995/1/st-253-2019.p.148.pdf
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Marc : |
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INIA La Estanzuela (LE) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
02/04/2020 |
Actualizado : |
24/02/2022 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
HELGUERA, M.; ABUGALIEVA, A.; BATTENFIELD, S.; BÉKÉS, F.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; HÜSKEN,A.; JOHANSSON, E.; MORRIS, C.F.; NURIT, E.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D. |
Afiliación : |
MARCELO HELGUERA, National Institute of Agricultural Technology (INTA), Marcos Juárez, Argentina .; AIGUL ABUGALIEVA, Kazakh Scientific Research Institute of Agriculture and Plant Growing, Almalybak, Kazakhstan.; SARAH BATTENFIELD, Syngenta, Junction City, KS, USA.; FERENC BÉKÉS, FBFD PTY LTD, Sydney, NSW, Australia.; GÉRARD BRANLARD, INRAE, UCA UMR1095 GDEC, Clermont-Ferrand, France.; MARTHA CUNIBERTI, Wheat and Soybean Quality Laboratory, National Institute of Agricultural Technology (INTA), Buenos Aires, Argentina.; ALEXANDRA HÜSKEN, Department of Safety and Quality of CerealsMax Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food Detmold, Germany.; EVA JOHANSSON, Department of Plant Breeding The Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp, Sweden.; CRAIG F. MORRIS, Western Wheat Quality LaboratoryUSDA-ARS,Pullman,USA.; ERIC NURIT, Mazan,France.; MIKE SISSONS, NSW Department of Primary Industries Tamworth Centre for Crop Improvement Calala, Australia.; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Grain Quality in Breeding. |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi:
https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_12 |
Páginas : |
p. 273-307. |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history:First Online: 18 March 2020. |
Contenido : |
Abstract:
Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determining the technological quality of a wheat flour. For nutritional quality of the flour, the majority of the compounds are together the important determinant. Thus an increased understanding of environmental effects is essential. As to how the environment is influencing the content of the compounds, there are some differences. The protein content and composition is strongly affected by environmental factors influencing nitrogen availability and cultivar development time. However, these two factors are impacted by a range of environmental (temperature, precipitation, humidity/sun hours, etc.) and agronomic (soil properties, crop management practices such as seeding density, nitrogen fertilizer application timing and amount, etc.) components. Thus, to understand the interplay between the various environmental and agronomic factors impacting the technological quality of a wheat flour, modeling is a useful tool. Several other compounds, including minerals and heavy metals, are to a higher extent determined by site specific variation, resulting in similar rankings of entries across locations, although the total content is varying among years. The bioactive compounds and vitamins are a part of the defense mechanisms of plants and thus there is a variation in these compounds depending on prevailing biotic and abiotic stresses (heat, drought, excess rainfall, nutrition, diseases and pests). Thus, even for nutritional quality of wheat, incorporating all compounds of relevance in the evaluation would benefit from modeling tools. MenosAbstract:
Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determini... Presentar Todo |
Palabras claves : |
CASE-STUDIES; DURUM-WHEAT; NUTRITIONAL-QUALITY; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; QUALITY-SELECTION; SOFT-WHEAT; WILD-RELATIVES. |
Thesagro : |
TRIGO. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
Marc : |
LEADER 04132naa a2200373 a 4500 001 1060983 005 2022-02-24 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHELGUERA, M. 245 $aGrain Quality in Breeding.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $ap. 273-307. 500 $aArticle history:First Online: 18 March 2020. 520 $aAbstract: Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determining the technological quality of a wheat flour. For nutritional quality of the flour, the majority of the compounds are together the important determinant. Thus an increased understanding of environmental effects is essential. As to how the environment is influencing the content of the compounds, there are some differences. The protein content and composition is strongly affected by environmental factors influencing nitrogen availability and cultivar development time. However, these two factors are impacted by a range of environmental (temperature, precipitation, humidity/sun hours, etc.) and agronomic (soil properties, crop management practices such as seeding density, nitrogen fertilizer application timing and amount, etc.) components. Thus, to understand the interplay between the various environmental and agronomic factors impacting the technological quality of a wheat flour, modeling is a useful tool. Several other compounds, including minerals and heavy metals, are to a higher extent determined by site specific variation, resulting in similar rankings of entries across locations, although the total content is varying among years. The bioactive compounds and vitamins are a part of the defense mechanisms of plants and thus there is a variation in these compounds depending on prevailing biotic and abiotic stresses (heat, drought, excess rainfall, nutrition, diseases and pests). Thus, even for nutritional quality of wheat, incorporating all compounds of relevance in the evaluation would benefit from modeling tools. 650 $aTRIGO 653 $aCASE-STUDIES 653 $aDURUM-WHEAT 653 $aNUTRITIONAL-QUALITY 653 $aPLATAFORMA AGROALIMENTOS 653 $aQUALITY-SELECTION 653 $aSOFT-WHEAT 653 $aWILD-RELATIVES 700 1 $aABUGALIEVA, A. 700 1 $aBATTENFIELD, S. 700 1 $aBÉKÉS, F. 700 1 $aBRANLARD, G. 700 1 $aCUNIBERTI, M. 700 1 $aHÜSKEN,A. 700 1 $aJOHANSSON, E. 700 1 $aMORRIS, C.F. 700 1 $aNURIT, E. 700 1 $aSISSONS, M. 700 1 $aVÁZQUEZ, D. 773 $tIn: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_12
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
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INIA La Estanzuela (LE) |
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